Vakantie Noord-Frankrijk

Van zaterdag tot woensdag verbleven we in Noord-Frankrijk, in het departement de Aisne in de Franse Ardennen. Een tijdje geleden stond er in het streekkrantje een artikel over een hotel in Rozoy-sur-Serre dat gerund werd door een Flakkees echtpaar. Ik had dit opgeslagen en toen we onze vakantie aan het uitzoeken waren heb ik hier 4 nachten geboekt. Het hotel heet Entre Nous en was gemakkelijk te vinden na een warme tocht, het werd ruim 30 graden en de airco werkte niet. CIMG0142

Nadat we de spullen uitgeladen hadden hebben we eerst het dorpje even verkend en daarna zijn we lekker op het terras gaan zitten. Hier werden we verwelkomd door Jan en Monique, die met veel enthousiasme vertelden over het hotel en de streek. Het hotel heeft ook een café wat druk bezocht wordt door mensen uit de omgeving. ’s Avonds genoten we van een heerlijke maaltijd, Jan is een prima kok en hij gebruikt vooral verse en regionale producten. De volgende dag was het nog steeds erg warm, Monique raadde een wandeling bij Aubenton aan, die voor een groot deel door het bos voerde, daar is het toch altijd een stuk koeler. CIMG0122

Het was een mooie tocht van ongeveer 24 km, we hadden een lunchpakket meegekregen want onderweg was er niet veel te koop. Natuurlijk weer de nodige koeien gezien, Aat zette bijna elke dag wel een stel koeien op de foto.

 

Terug in het hotel waren we helemaal alleen, op zondag is het hotel na het ontbijt gesloten, na het douchen zijn we weer lekker op het terras gaan zitten. Ook voor het diner was het hotel dicht, maar Monique had ons een restaurant in de buurt gewezen waar we ’s ochtends alvast gereserveerd hadden. Dit was in Parfondeval, één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Hier proosten we op de verjaardag van Derk en Lennert, die deze dag 29 werden.

Op maandag zijn we naar Laon gereden, hier waren we al eens eerder geweest, maar het blijft een mooie plaats. We hadden de auto in de benedenstad geparkeerd dus moesten we flink klimmen om bovenaan te komen bij de kathedraal.

Op de terugweg hebben we een meertje opgezocht waar we een tijd hebben zitten lezen en puzzelen in de schaduw van een paar bomen, het was inmiddels 35 graden geworden. ’s Avonds genoten we weer van een heerlijk drie gangen menu met een lekker glaasje rosé.

De volgende dag zijn we naar Guise gereden, waar we de Familistère van Godin hebben bezocht, een sociaal paleis voor zijn werknemers waar hij zelf ook ging wonen, gebouwd tussen 1856 en 1883. Het bestond uit 3 geschakelde flatgebouwen in carrévorm met moderne faciliteiten, zoals waterleiding, toiletten en vuilstortkokers op elke verdieping en scholen, een bibliotheek, een theater en een zwembad. Het waren eigenlijk een soort galerijflats met een overdekte binnenplaats. Voor Godin was gelijkheid voor iedereen heel belangrijk, hij liet het complex langzaamaan in handen van de werknemers overgaan. Tot 1968 bleef dit zo, daarna werden de woningen verkocht en werd de gemeente eigenaar van de overige gebouwen. Langzaamaan raakte het complex in verval, maar gelukkig is het enkele jaren geleden weer opgeknapt en een gedeelte is weer bewoond. De rest is allemaal te bezichtigen, zoals de woning waar Godin zelf woonde en diverse appartementen uit verschillende perioden. Hier de binnenplaats:P1030839

Een stukje van een oude muur:P1030841

Een interieur:P1030843

Het was echt heel interessant en leuk om alles te bekijken. Ook was er een restaurantje waar we wat konden eten.

Buiten was een enorme tuin waar we nog een tijdje rondgelopen hebben.P1030845

 

De fabriek van Godin bestaat nog steeds, in het complex staan ook heel veel modellen kachels die ze ooit gemaakt hebben en andere voorwerpen.P1030844

 

 

P1030846 (Gewijzigd)

 

 

 

Daarna zijn we nog naar het Château-Fort van Guise gegaan, hier kreeg ik een soort déjà-vu gevoel en na een poosje nadenken kwamen we er achter dat we hier enkele jaren geleden een wandeling gemaakt hadden, we hebben het kasteel toen echter niet bezocht dus besloten we dat deze keer wel te doen. We kregen een rondleiding in het Engels.P1030848

Er zijn nog steeds vrijwilligers bezig om gangen uit te graven die vroeger helemaal volgestort waren met modder en om nieuwe delen bloot te leggen, hier een mooi doorkijkje bij een trap:P1030851 (Gewijzigd)

Vanaf de heuvel hadden we een mooi uitzicht over het dorp, de huizen rond het kasteel zijn al heel oud en verder naar buiten wordt het steeds moderner.P1030852

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s