Rozijnenbrood

Zaterdag heb ik nog niet gelopen omdat ik nog last had van mijn heup. Aat is naar Oudenbosch geweest voor de 25 km.Oudenbosch

Zondag heb ik een paar keer een klein rondje gelopen en dat ging redelijk maar ik durf nog geen lange tochten aan. Wel heb ik een heerlijk rozijnenbroodje gebakken zonder toegevoegde suiker. Ik had niet zoveel gist meer in huis dus heb ik de helft van het recept genomen, van het onderstaande recept kan je twee broodjes bakken:

500 gram speltmeel, 315 gram lauw water, 7 gram droge gist, 10 gram zout en 400 gram rozijnen. Ik heb half rozijnen/half cranberries gebruikt en er ook nog wat gehakte noten doorgedaan. Iets minder rozijnen zou wel kunnen, het broodje zat wel erg vol:P1030054

Meng in een keukenmachine met deeghaak het meel, water en gist en kneed dit 10 minuten, voeg na 5 minuten het zout toe. Voeg de rozijnen/cranberries/noten aan het deeg toe en verdeel deze goed door het deeg. Vet een kom in met een beetje olie en leg hierin het deeg, dek de kom af met een theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Verdeel het deeg in tweeën en vorm er twee bollen van, bestrooi deze met wat bloem en laat ze 10 minuten rusten. Leg de bollen in een kom met de gladde kant naar beneden op een met bloem bestrooide theedoek en laat het weer een uur rijzen. Verwarm de oven op 220 graden. Leg de bollen dan op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet op de onderste richel een ovenschaal met een laagje kokend water en schuif de bakplaat met de bollen hierboven. Bak het brood 20 minuten op 220 graden. Haal de ovenschaal met water uit de oven en bak het brood nog 30 minuten op 200 graden. Laat het brood afkoelen. Heerlijk met een beetje roomboter.P1030055

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s