Orvelte en Drents Museum

Gisteren zijn we in Orvelte geweest, ik wilde kaas kopen en gelijk hebben we een rondje gelopen.

Het was erg warm, dus we zijn er niet al te lang geweest. Vandaag hebben we het Drents Museum in Assen bezocht, een prachtig museum waarbij je binnenkomt in het nieuwe gedeelte wat verderop overloopt in het oude gedeelte. De ingang is in een voormalig koetshuis en hier was de tentoonstelling “In de ban van de Ararat – schatten uit het oude Armenië”. Veel prachtige voorwerpen van brons, zilver en aardewerk, voornamelijk uit de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu.

Daarna hebben we wat gedronken in Bar Brasserie Pingo en vervolgens liepen we via een onderaardse gang naar de volgende gebouwen van het museum, waar o.a. een tentoonstelling was van Sam Drukker: De man in de spiegel. Allemaal zelfportretten en verderop in het museum hingen veel zelfportretten van andere kunstenaars, o.a. een zelfportret van zijn broer, gemaakt van allerlei voorwerpen waarbij het zelfportret op de muur te zien is als het licht er op schijnt.

Het oude gedeelte heeft prachtige trappen, muren en plafonds.

Verder waren er nog diverse tentoonstellingen, o.a. van Johanna van Eijbergen, de enige vrouwelijke ontwerper van metaalkunst rond 1900 en in deze zaal hing ook werk van illustrator Merlijne Marell, die werk maakte geïnspireerd op de kunst van Johanna van Eijbergen.

Er was nog veel meer te zien, o.a. de nieuwste aanwinst van het museum, de Drentse Madonna van Josef Israëls.

Tenslotte hebben we nog door de museumtuin gelopen en op een bankje onze boterhammen opgegeten.

Een gedachte over “Orvelte en Drents Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s