Shibori

ik lees altijd dat je de verfoplossingen niet erg lang kan bewaren, de kracht zou er af gaan, maar soms staan de flesjes al heel lang bij mij en kan ik er toch nog goed mee verven. Er moet dan geen soda-oplossing toegevoegd zijn, dan kan je het niet bewaren. Gisteren heb ik toch nog wat lapjes geverfd, nu met de shibori techniek, dit is een Japanse techniek waarbij je de stof vouwt, draait of afbindt met knijpers, elastiekjes of garen. Ik heb 3 verschillende technieken gebruikt.

De eerste twee lapjes heb ik harmonicagewijs gevouwen en er toen strak een draad omheen gewikkeld, heen en terug, bij het eerste lapje heb ik de vouwen kleiner gemaakt dan bij het tweede. Waar de verf niet bij de stof kan komen blijft de stof wit.

Het derde lapje heb ik ook harmonicagewijs gevouwen, nu met nog bredere vouwen en er een paar knijpers op gezet. Doordat het minder strak afgebonden is krijg je ook minder wit.

Het laatste lapje was het meeste werk: Dit heb ik eerst dubbel gevouwen en toen op regelmatige afstand geregen, steeds een draad heen en terug en daarna strak aangetrokken.

Daarna heb ik de lapjes natgemaakt en in een verfoplossing gelegd, aangemaakt met water met soda. Vanmorgen heb ik eerst de draadjes verwijderd, ook weer het meeste werk bij lapje nr. 4, daarna alles gespoeld en gestreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s