Natuurwandeling oorlogsgeschiedenis Veluwezoom

Gelukkig gaat het met mijn voet een stuk beter, nu weer wat conditie opbouwen. Donderdag zijn we bij de podoloog in Schiedam geweest waar we onze zooltjes vandaan hebben en hij heeft mijn zooltjes iets aangepast en me een oefening meegegeven. Het is wel een eind rijden, maar hij helpt ons altijd heel goed, ik heb er wel vertrouwen in dat het in orde komt. Daarna zijn we bij een vriendin van de middelbare school wezen lunchen in Vlaardingen waarna we met haar en haar man nog een rondje gelopen hebben.

Gisteren liepen we een tocht vanaf het zweefvliegcentrum Terlet. In het landschap zijn de herinneringen aan de oorlog nog voelbaar, o.a. door betonresten van radiopeilstations en sporen van een neergestorte Britse bommenwerper. Het was een mooie tocht, erg gevarieerd, soms wel behoorlijk zwaar door al het zand en klimmetjes.

We kwamen langs een hoge mast, de mast van C2000, het landelijke communicatiesysteem van politie en hulpdiensten. Deze staat precies bovenop de fundamenten van het Duitse radiopeilstation.

Op de Rheder- en Worthrhederheide staat dit bronzen kunstwerk: Highlander van Jantien Mook.

Een eindje verderop hebben we zitten lunchen en even later kwamen we langs Teerose II, betonnen resten van het “Duitse dorp” waar vroeger 5 torens en woonbarakken stonden.

Na de 34 m hoge brandtoren die van 1949 tot 1978 gebruikt werd om brand te signaleren op de hei of in het bos volgden we een stuk van de Koningsweg die van het Hof te Dieren loopt tot het jachtslot De Ginkel bij Ede.

In de nacht van 14 op 15 juni 1943 stortte een Lancaster bommenwerper neer, een monument markeert de plek van het ongeluk.

We wilden nog even op een bankje gaan zitten, maar hier liepen allemaal Schotse hooglanders, dus gingen we een stukje verder maar op een boomstam zitten. Even later liep de hele kudde ons voorbij over het pad, met een aantal jonkies. We bleven op veilige afstand, de dieren zijn best groot, een stier kan 800 kg wegen en een koe 500 kg! Eén van de kleintjes kwam nieuwsgierig wat dichterbij, gelukkig liep hij even later weer achter de rest aan.

Op het laatste stuk zagen we veel zweefvliegtuigen, ze werden eerst getrokken door een vliegtuigje met motor en zweefden daarna op de thermiek die ontstaat in de warme lucht op het heideveld.

Inmiddels was de zon gaan schijnen en werd het behoorlijk warm. Thuis konden we dan ook lekker buiten uitrusten en ’s avonds hebben we de city grill weer eens aangestoken, een lekker worstje en veel groente erop, heerlijk.

Een gedachte over “Natuurwandeling oorlogsgeschiedenis Veluwezoom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s