Tomatengerecht van Ottolenghi

Uit allebei de kookboeken die ik voor mijn verjaardag kreeg heb ik al gekookt, o.a. gisteren de geblakerde tomaten met uien en paprika van Ottolenghi, echt heel erg lekker.

Voorbereiden: 30 minuten
Bereiden: 1 uur en 15 minuten

Ingrediënten:

 • 75 ml extra vierge olijfolie
 • 4 rode uien, elk ervan in 8 parten (480 gram)
 • 2 groene jalapeñopepers, steeltjes verwijderd, vruchtvlees in stukjes van 3-4 cm
 • 2 rode paprika’s, steel en zaadlijsten verwijderd, vruchtvlees in stukjes van 3-4 cm
 • 1 bol knoflook, in het vlies, overdwars gehalveerd
 • 1 ½ kg romatomaten, ontveld en grofgehakt
 • 20 gram verse koriander, grofgesneden, plus 1 eetlepel extra gesneden koriander voor erbij
 • 1 eetlepel korianderzaad
 • 120 gram cherrytomaatjes, heel gelaten
 • 120 gram Griekse feta, in flinke stukken verkruimeld
 • 25 gram pijnboompitten
 • 1 eetlepel rozenharissa
 • Zout
 1. Verhit de oven tot 240 graden (of tot de hoogste ovenstand).
 2. Doe 2 eetlepels olie met de uien, jalapeñopepers, paprika’s en knoflook in een grote braadslee van circa 34 x 26 cm en roer alles goed door elkaar. Rooster de groenten 25 minuten in de oven en roer twee of drie keer tot ze gaar en licht geblakerd zijn.
 3. Haal de halve bollen knoflook uit de braadslee en verwijder met een mesje de vliesjes, doe de tenen weer terug bij de groenten. Voeg de romatomaten, verse koriander, korianderzaad en 1 ¾ theelepel zout toe en prak alles met de bolle kant van een grote lepel, breek de knoflook en chilipepers enigszins in stukjes. Zet de braadslee weer 30-35 minuten in de oven en roer twee of driemaal of tot de tomaten uiteengevallen zijn en het mengsel is ingedikt.
 4. Haal de braadslee uit de oven en zet de oven op de hoogste grillstand. Verdeel de cherrytomaatjes en de feta over de groenten en besprenkel ze met 1 eetlepel olie. Grill alles 10 minuten of tot de feta en de tomaatjes licht gekleurd zijn.
 5. Zet intussen een kleine koekenpan met de overgebleven 2 eetlepels olie op halfhoog vuur tot hoog vuur. Voeg de pijnboompitten toe en bak ze goudbruin, schud de pan gedurende 3 minuten om. Roer de harissa door de pitten en haal de pan van het vuur.
 6. Schep voor het serveren de pijnboompitten met harissa over het gerecht en bestrooi met de extra koriander.
 7. Serveer het gerecht met pasta of rijst.

Het recept is voor 4 personen, ik heb overal ongeveer de helft van genomen, voor de pepers heb ik jalapenopepers uit een pot gebruikt. I.p.v. verse koriander kan je ook basilicum gebruiken en wij aten het met penne. Het moet best lang in de oven, dus op tijd beginnen. De tomaten, uien en paprika worden heerlijk zacht en zoet, wij vonden het beslist voor herhaling vatbaar. De rozenharissa hadden ze zowaar bij Albert Heijn in Doesburg, het smaakt toch weer heel anders dan gewone harissa, minder scherp.

2 gedachtes over “Tomatengerecht van Ottolenghi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s