Monumentenweekend

Gisteren was het “open” Monumentendag in Doesburg en monumenten zijn er heel veel in dit stadje. Op bijna ieder huis in de binnenstad staat wel een bordje met gemeentemonument of rijksmonument. Voor het stadhuis stond een informatiestand, hier kon je een folder kopen met een route langs huizen die meededen. Wegens corona kon je deze keer niet de huizen van binnen bekijken maar de deelnemers hadden foto’s van de achtergevels opgehangen, vaak zien die er heel anders uit dan de voorkant doet vermoeden. En ook in de folder stond informatie over de huizen. Wij vonden het erg leuk, we begonnen in het stadhuis, hier kon je wel een deel binnen bekijken en kregen we ook wat informatie. Dit is de raadszaal:Enkele van de vele fraaie voordeuren:

Er is een enorme diversiteit aan bouwstijlen en veel panden zijn prachtig gerestaureerd. Hier een voorbeeld van informatie over de achterkant van een huis.

Halverwege was het tijd om koffie en thee te drinken op het terras bij De Waag, voor mij een heerlijk stuk mon choutaart erbij, al was de punt wel erg groot.

Hierna vervolgden we onze tocht, door alle informatie keek je toch heel anders rond. Ik vind het nog steeds prachtig al die oude huizen, maar als ik denk aan de tijd dat wij zelf in een monumentenpand woonden ben ik toch blij dat we nu in een modern huis wonen, een heel stuk comfortabeler!

’s Middags liepen we nog een rondje bij Angerlo, onderweg moesten we wel een poosje schuilen voor de regen, net als de koeien.

Vandaag was er een tentoonstelling in het kerkje van Angerlo en buiten waren er diverse kraampjes met kunst en ook kon je hier wat drinken of eten. Eerst hadden we al een wandeling gemaakt buiten het dorp en hier was ook een monument open, een oude boerderij aan het Klooster. De eigenaar vond het erg fijn dat we belangstelling hadden want we waren de eerste bezoekers, ook gisteren was er niemand geweest. Jammer voor hem, want hij kon goed vertellen. Hij had ook allemaal oude foto’s liggen van hoe de boerderij er vroeger uitzag en we mochten ook nog even in de tuin kijken. Bij het kerkje hebben we thee gedronken en ook hier weer gezellig zitten praten, een leuke zondagmiddag. Beter dan vorige week, toen wandelden we bij Hoog-Keppel en stapte ik te ver in de berm waardoor ik mijn evenwicht verloor en voorover op mijn gezicht viel. Gelukkig niets gebroken, maar mijn gezicht ziet er nog steeds niet fraai uit, vooral de eerste paar dagen was het paarsblauw rond mijn oog, ik viel precies op mijn jukbeen en door mijn bril had ik ook wat sneetjes boven en onder mijn oog. Ik was blij dat het afgelopen week zo zonnig was, kon ik in ieder geval mijn zonnebril opzetten en viel het niet zo op, maar nu is het blauw naar beneden gezakt, hopelijk verdwijnt het snel. De pijn is gelukkig al een heel eind verdwenen.

Een gedachte over “Monumentenweekend

  1. Doesburg is zeker mooi. Wij komen er af en toe en dan is het echt genieten. Leuk dat jullie nu ook de achterkant van de huizen konden zien. Misschien de volgende keer ook naar binnen.
    Wat sneu dat er niemand bij die boer was geweest. Als je alles goed voorbereidt is het jammer als er geen bezoek komt.
    En dan je val: wat zal je geschrokken zijn. Ik hoop dat je gezicht gauw bijtrekt. Sterkte!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s