Pegasus wandeltocht

Met dit mooie herfstweer leek het ons een goed idee om mee te doen aan de Pegasus Wandeltocht rond Ede door de bossen. Wel een eindje rijden maar je hoefde niet zo vroeg te beginnen. Lennert had ook wel zin om mee te gaan en hij kwam met de trein vanuit Utrecht naar Ede vanwaar hij met een legerwagen naar de start bij ‘ s Heeren Loo werd gebracht. unnamedBij de start stonden al enorm veel auto’ s maar gelukkig konden we nog een plekje vinden. Hier stond ook een groepje muzikanten, we hoopten hen later op de tocht nog ergens tegen te komen. P1060151Op een gegeven moment hoorden we inderdaad de muziek maar toen we dichterbij kwamen waren ze net gestopt, jammer. Snel betaald en de route ontvangen en zo konden we kwart voor 10 aan deze mooie tocht van 30 km beginnen. We liepen heel veel door het bos en over de heide.unnamed (1)

Het was wel een beetje fris maar ik heb geen kou gehad, alleen af en toe koude handen. Pas aan het eind van de tocht kwam de zon door en ook de terugreis was zonnig. Na een wagenrust was de eerste grote rust bij Juffrouw Tok waar we even wat gedronken en gegeten hebben.

Nu volgde weer een prachtig stuk over de Ginkelse heide en mooie paden door de weilanden. De tweede grote rust was bij restaurant Campman in Renkum waar we ook weer even hebben gezeten. Ook nu weer een leuk stuk door het bos en ook een heel stuk evenwijdig aan de A12 waarna we via een tunnel onder deze weg doorliepen. P1060208Nu volgde nog een wagenrust waar we even hebben gezeten voordat we aan de laatste loodjes begonnen. De finish was bij hotel de Bosrand in Ede, dus niet bij ‘ s Heeren Loo. Aan het begin van de tocht hadden we een munt gekregen waarmee we recht hadden op vervoer naar de startplaats met oude legervoertuigen van Keep them Rolling, hartstikke leuk! Wij zaten achterin een oude jeep, wel een beetje koud maar een leuke ervaring en ook Lennert werd weer naar het station vervoerd.

Nog even wat over de naam van de tocht: De Pegasus Wandeltocht gaat door de bossen en over de heidevelden bij Wageningen en Ede. De tocht dankt zijn naam aan Operatie Pegasus: een gevaarlijke ontsnappingstocht die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van de Slag om Arnhem in het najaar van 1944 zaten ongeveer 6000 Britse militairen op de noordelijke oever van de Rijn vast in vijandelijk gebied. Veel van deze militairen wisten met behulp van het verzet op en rond de Veluwe onder te duiken. Uiteindelijk ontstond het plan om de ondergedoken militairen tijdens twee nachtelijke operaties te evacueren over de Rijn, naar bevrijd gebied. Operatie Pegasus 1, een gevaarlijke tocht in de omgeving van Ede, vond plaats in de nacht van 22 op 23 oktober 1944.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s