Janny’s hobbylog


Pojagi met de machine

Geplaatst op 23 april, 2013 door janny

Pojagi is een Koreaanse methode om lapjes aan elkaar te zetten, vaak gebruikt als lap om cadeautjes in te verpakken. Het voordeel is dat je geen rafelranden hebt, de naadtoeslag wordt gelijk weggewerkt. Omdat ik hoop dat we een warme zomer krijgen (dat hoopt iedereen volgens mij) en een dekbed dan vaak te warm is wil ik een dunne zomerquilt maken met pojagi. Eigenlijk is het geen quilt want het bestaat maar uit 1 laag, er komt geen tussenvulling of een achterkant aan te pas. Pojagi kan zowel met de hand als met de machine, hier volgt de uitleg voor de naaimachine.

Je begint met twee lapjes op elkaar te leggen, goede kanten op elkaar, waarbij het onderste lapje ongeveer een cm uitsteekt:

Deze naai je op elkaar met een naadtoeslag van 0,5 cm. 

Nu vouw je het uitstekende stukje van het onderste lapje dubbel naar voren tegen de stiklijn en strijk dit plat. 

Dan vouw je het bovenste lapje omhoog en draai je het geheel om, strijk dit weer plat.

Stik nu vlak langs de vouw, evenwijdig aan de vorige stiklijn.

De naadtoeslag is nu mooi weggewerkt, dit is de achterkant met 2 stiklijnen, aan de goede kant zie je maar 1 stiklijn.

Je kan zo allerlei blokken maken, ook met schuine lijnen. Ik heb op deze manier wat log cabin blokken gemaakt.

5 op “Pojagi met de machine”

 1. Christel zegt:

  Wat een goed idee, voor als je een nette achterkant wilt. Het lijkt op een Engelse naad, maar dan mooi plat!

 2. Janneke zegt:

  Dit is gewoon een engelse naad. Maar zeker een leuk idee.

 3. Klaske zegt:

  Hoe de naad ook heet, maakt niet uit, het ziet er keurig uit!!

 4. christina zegt:

  Wat een leuek methode.

 5. Michele Nerinckx zegt:

  hallo ; ik heb een opdracht voor iemand en ik moet een pojagi maken. Nu werkte ik met jouw uitleg maar ik denk dat ik iets fout doe. KAn je mij zeggen hoeveel naad erbij elk stukje bijkomt. Als ik verschillende grote neem dan komt niet uit . BV als ik een vierkant heb van 10 op 10 en ik moet er een stuk van 6 en een stuk van 4 cm aan toevoegen dan kom ik niet uit? Kan je mij dit uitleggen aub. Dankje
  Michele NerinckxLaat een reactie achter

 
↑ Naar boven