Janny’s hobbylog


Paddestoelengougère

Geplaatst op 14 juli, 2010 door janny

Een mooi woord voor een lekker gerecht. Gisteravond aten we het en het komt uit het boek Vegetarisch koken van Linda Doeser. Je maakt het van soezendeeg, op smaak gebracht met kaas en je kan het zowel warm als koud eten.

Voor 4 personen heb je nodig:

Soezendeeg: 70 g patentbloem, snufje zout, 55 g boter + wat voor het invetten, 1,5 dl water, 2 eieren, 55 g emmentaler, geraspt (ik had geen emmentaler, maar met belegen geraspte kaas was het ook lekker).

Vulling: 2 el olijfolie, 1 gesneden ui, 225 g kastanjechampignons in plakjes, 2 fijngesneden knoflookteentjes, 1 el bloem, 1,5 dl groentebouillon, 85 g gehakte walnoten, 2 el verse peterselie gesneden, peper en zout.

Zeef voor het deeg de patentbloem en het zout. Verhit de boter en het water in een pan tot de boter begint te smelten, maar laat het niet koken. Voeg de bloem in 1 keer toe en klop alles krachtig met een houten lepel tot een glad deeg dat gemakkelijk van de pan loslaat. Haal de pan vna het vuur, laat het deeg 10 minuten afkoelen en klop de eieren er geleidelijk door, zodat een soepel en glanzend deeg ontstaat. Klop de kaas erdoor. Beboter een ronde ovenschaal en maak een deegrand langs de rand van de schaal.

Verwarm de oven voor op 200°. Verhit voor de vulling de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur tot ze zacht is. Voeg de champignons en knoflook toe en bak even mee. Laat vervolgens de bloem 1 minuut al roerend meepruttelen. Voeg nu geleidelijk de bouillon toe en breng alles al roerend aan de kook. Laat het even inkoken. Houd 2 eetlepels walnoten apart en roer de rest met de peterselie door het paddenstoelenmengsel. Maak op smaak met peper en zout. Schep het mengsel in het midden van de vorm en bestrooi met de resterende walnoten. Bak de gougère 40 minuten in de oven, tot deze gerezen en goudbruin is.

Vanmorgen hebben we nog een aardig rondje gelopen, onderweg stond dit paardje nieuwsgierig toe te kijken toen we even koffiepauze hielden. Met die warmte heb ik veel last van dikke voeten, daardoor zitten mijn schoenen strakker en krijg ik weer blauwe nagels, maar om nu voor die paar dagen hitte grotere schoenen te kopen zie ik toch ook niet zitten.

Laat een reactie achter

 
↑ Naar boven