Janny’s hobbylog


Chocoladetaart

Geplaatst op 16 november, 2009 door janny

Hier isĀ  voor de liefhebbers het recept van de chocoladetaart van zaterdagavond. Het komt uit het boek Nigella bijt van Nigella Lawson.

Voor een springvorm heb je nodig:

250 gram pure chocola met tenminste 70% cacao, 125 gram boter op kamertemperatuur, 6 eieren (2 hele en 4 gesplitste), 175 gram fijne kristalsuiker, 5 dl slagroom, 1 theelepel vanille-extract, suiker naar smaak, cacao.

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. Smelt de chocola au bain-marie of in de magnetron en laat vervolgens de boter smelten in de warme chocola. Klop de 2 hele eieren en 4 dooiers op met 75 gram van de suiker en spatel er vervolgens het chocolademengsel door. Klop in een andere kom de 4 eiwitten tot schuim, voeg er dan geleidelijk 100 gram suiker bij en blijf kloppen tot het eiwit wel vorm behoudt, maar nog niet helemaal stijf is. Roer het chocolademengsel op met een klodder eiwit en spatel luchtig de rest van het schuim erdoor. Doe het mengsel over in de springvorm en bak de taart 35 tot 40 minuten of tot hij gerezen en gebarsten en ook in het midden gestold is. Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster. Tijdens het afkoelen zakt hij in het midden in. Zet de taart op een serveerschaal, klop de slagroom los met de vanille en suiker en vul het midden van de taart hiermee op, verdeel de room naar de rand toe. Bestuif de taart met behulp van een theezeefje met cacao.

Ik had de taart in een rechthoekige vorm gebakken omdat ik geen punten wilde maar vierkante stukjes.

chocoladetaart

3 op “Chocoladetaart”

 1. Rosanne zegt:

  Oeioeioei, die lijkt me geweldig!

 2. Maaarten zegt:

  Lijkt geweldig??? Is geweldig !!!
  ( vraag me alleen af waarom ik sinds zaterdag zoveel puistjes heb.)
  Trouwens, is jullie weegschaal ook kapot?? Die van mij geeft zulke rare getallen.

 3. Lennert zegt:

  Hehehe Maarten, dat had je na het familie weekend zeker ook al? Lastig he, die spullen die altijd maar kapot zijn als je net even wil weten hoe het echt zit.Laat een reactie achter

 
↑ Naar boven